This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. 
Menu

Mikor van GURU PURNIMA? És mit ünneplünk ilyenkor?

Mikor van GURU PURNIMA? És mit ünneplünk ilyenkor? A gurunak minden vallásban különös jelentősége van. A hinduizmusban a Gurut többre tartják, mint Istent. Guru Purnima ünnepén a Guru előtti tisztelgéssel áldást kaphatunk. Egy jó guru azon dolgozik, hogy világosságot hozzon az életünkbe. A tudás fénye minden sötétséget eloszlat. Ezért a Guru helye a legfontosabb az életben.

 

Mikor van Guru Purnima?

Ashadha hónapját a hindu naptár negyedik hónapjának tekintik. A hindu Panchang naptár szerint az asadhai Shukla Paksha teliholdkor van Guru Purnima ünnepe. Ez a telihold Ashadhi Purnima és Ashadha Guru Purnima néven is ismert.

A Guru Purnima jelentősége

A hindu spirituális felfogás szerint Guru Purnimát évente ünneplik Veda Vyasa emlékére, aki a Védákat szerkesztette, és 4 részre osztotta őket. Ezenkívül megírta a Mahabharatát és az „Ötödik Védát”. Úgy tartják, hogy az imádság a Mahaguruhoz segít elkerülni a sötétséget az életben. Emellett, a buddhizmus szerint Guru Purnima napján mondta el Gautam Buddha első tanítását az első 5 tanítványának, majd ezután Bodhgayából Sarnathba költözött. 

Guru Purnima szertartásai

A tanítványok imádkoznak gurujukhoz. Tiszteletük jeléül ajándékokat, virágokat adnak nekik. A nap során odaadó dalokat, imákat recitálnak, mantrákat zengetnek. A buddhista szerzetesek meditálnak és különböző szent rituálékat követnek Guru Purnima napján.

 

Labels attached to the content: esemény

Search