Barion Pixel
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. 

Mondj igent a jógaeszközökre!

Vannak, akik azt gondolják, köszönik szépen, megvannak jógaeszközök nélkül is, meg különben is, azt csak a kezdők használják, meg a lámák. Nem így van. Ne félj jógaeszközöket segítségül hívni! Egyrészt mindenkinek mások az anatómiai adottságai, másrészt meg valahol el kell kezdeni és onnan tovább is kell lépni. Meggyorsítják és sérülésmentessé teszik a fejlődésed a helyesen kiválasztott és használt jógaeszközök. Az elterjedt nézettel ellentétben a jóga eszközöknek nem csak a kezdők veszik hasznát. Tapasztalt jógik is mélyíthetik a gyakorlásukat jógablokkok, hevederek, hengerpárnák és jógatakarók segítségével. 

Nézzük meg a jóga eszköz paletta leghasznosabb elemeit.

Jógatéglák

A jógatéglák, jógablokkok alátámasztást biztosítanak bizonyos ászanákban, segítenek a súlyod megtartásában, illetve karod és a lábad meghosszabbításaként működnek olyan gyakorlatokban, amikor meg kell érinteni a talajt, pl. előrehajlásban (uttanászana) vagy a háromszög tartásban (trikónászana). De használhatod olyan pózokban is, ahol a test különböző pontjainak megemelésében segít (pl. jógahídnál), vagy olyan pózoknál, ahol a térnek érintenie kell talajt. Persze kezdetben használhatsz könyveket is, de nem nagy beruházás egy jógablokk (habszivacs vagy parafa), és pakolászni is könnyebb őket, illetve nem kell szenvedni azzal, hogy egymásra pakolva hasonló vastagságú könyvblokkot kapj:) Standard méretben kapható, 22 x11 x8 cm. Bármelyik oldalára fordíthatod, attól függően, milyen magasságra van szükséged. A tapasztaltabb jógik pl. arra is használhatják a jógatéglát, hogy biztosak legyenek abban, hogy a combok össze vannak szorítva a gyakorlat során.

Hevederek

A hevedereket különböző méretre állíthatod a végén lévő fémkapocs segítségével. Nagy segítség, ha még nem elég nyitott a vállad (vagy ha arányaiban rövidebbek a karjaid a tested méretéhez képest) és nem tudod hátad mögött összekulcsolni a karjaidat. Segít elérni a lábujjaidat pl. ülésből előrehajlásnál (paszcsimottanászana), ha még túl merevek a combhajlító izmaid. Általánosságban nyújtásokban, vagy hajlékonyságot igénylő ászanákban elősegíti az intenzívebb nyújtást. Tapasztaltabb jógik rögzítésre is használhatják, pl. fejenállásnál a karokra erősítéssel, hogy megakadályozzák a könyökök kicsúszását. Nehezebb pózoknál, pl. a táncos póznál (natarajászana) szintén segíti a lábak elérését, az izmok erősebb nyújtását.

Hengerpárnák

A hengerpárnák keményre tömött, hosszú párnák. Többféle töltettel kapható, legegészségesebb a tönkölyhéj. Leginkább regeneráló pózoknál használjuk, például fekvő pillangó pózban vagy savászanánál. A hengerpárnát ilyenkor a gerinced alá helyezed, ami megemeli a szívet, ezáltál egy mélyebb relaxációt tesz lehetővé. Krónikus fájdalmak esetén is segít, alátámasztással.

Jógatakarók

A jógatakarók általában vastagabbak és ellenállóbb anyagból készülnek, mint egy sima takaró. Használhatod őket a jógablokkokhoz és hengerpárnákhoz hasonlóan, alátámasztásként. Többféleképpen hajtogathatod őket, a célodnak megfelelően. Akár a jógablokkok tetejére is teheted, extra emelésként a fejnél, vagy a szív tájékán, pl. fekvő hőspóznál (szupta-vírászana) vagy lefelé néző hős póznál (adho mukha svanászana). Természetesen hidegebb időszakban a relaxációnál is jól jönnek :)

Szóval nincs semmi szégyellnivaló a jóga eszközözök használatával kapcsolatban, hiszen maximalizálhatod vele az ászana hatékonyságát és még a sérüléseket is megelőzöd. Csodás érzés mérni a haladásod. Míg az első hónapokban szükséged  van blokkokra a talaj megérintéséhez vagy hevederre a lábad nyújtásához, később hatalmas élmény lesz az ujjaddal simítani a talajt, vagy elérni a lábujjadat. Utána sem kell kidobni az eszközöket, hiszen ahogy láttad, haladóbb pózoknál is nagyon hasznosak. Nem beszélve a regeneráló pózokról, ahol a cél a lehető legmélyebb ellazulás.