Barion Pixel
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. 

Jóga és sport – A nyerő kombináció

Igaz, ami igaz, a jógaórák résztvevőinek többsége fitt, hajlékony lányok, testre simuló ruhában. Ennek ellenére állítjuk, hogy a jógának sokkal szélesebb körben van léjogosultsága. A jógával javul a koncentrációs képesség, megszabadulsz a szervezetedben felhalmozódott méreganyagoktól és olyan flexibilitásra teszel szert, amelyet garantáltan minden sportban hasznosítani tudsz. A rendszeres jógagyakorlás előnyei tehát elég praktikusak, ráadásul nem kell hozzá túl sok minden. Pár négyzetméter és egy matrac elég, a többi már csak hab a tortán. Könnyen azon veheted észre magad, hogy a jóga nem csak a sport teljesítményedet növelte, hanem úgy általánosságban az életeden is javított, sokkal kiegyensúlyozottabb, fókuszáltabb, hatékonyabb lettél.

Ahhoz, hogy megértsük, milyen előnyei lehetnek a jógának egy sportember számára, fontos látnunk, hogy mi szükséges bármilyen sporthoz és ahhoz, hogy jó legyél benne.  Függetlenül attól, hogy ez a sport tenisz, foci, úszás, szörf vagy futás, az alapkészségeket ki kell fejleszteni, aztán pedig folyamatosan edzeni, hogy ezeket a készségeket egyre magasabb szinten tudd alkalmazni. Persze szükséged lesz egy jó adag energiára és elköteleződésre a gyakorláshoz. A tested rugalmas és erős kell legyen és fontos, hogy kontrollt tudj gyakorolni felette. Ha nem vagy képes a megfelelő sebességgel és tartással mozgatni a tested, a teljesítményed fakó lesz. Ha pedig nincs elég állóképességed és kitartásod, szintén elmaradnak az eredmények.  Ahhoz, hogy jó legyél egy sportban, szintén fontos, hogy magabiztosan tudj koncentrálni egy adott feladatra, és semmi ne vonja el a figyelmed. Azaz meg kell tanulni kizárni dolgokat, legyen az külső zavaró tényező, vagy belső, mint pl. a stressz, vagy teljesítménykényszer.  Ez a leghúzósabb része minden sport teljesítménynek. Ott kell lenni a pillanatban.  Ha egy döntő pillanatban lefagysz, nem fogod tudni passzolni a labdát, pontosan kapura célozni, stb. Fontos, hogy a fókuszáltság mellett mindennek tudatában legyél, ami körülötted történik, mégis képes legyél megőrizni a mentális egyensúlyodat.

Hogy segít mindebben a jóga?

A jógában ászanákat és légzéskontrollt alkalmazunk, hogy tisztítsák, relaxálják az elmét és a testet, illetve, , „spirituális technikákat” a test és az elme teljesebb egységének elérésére.  A jóga arra tanít, hogy kösd össze az elmét és a testet, és maradj a jelen pillanatban. A pránajáma és különböző légzéstechnikák segítenek a légzésedre való fókuszálással lecsendesíteni az elmét és javítani a koncentrációs képességet. Swami Vishnudevananda szerint a pillanatba való megérkezés a légzésre való koncentrálással, az egyik leghasznosabb szokás, amit ápolhatunk. Talán meglepő, de a jóga fizikai testet tisztító ászanái nem csak a testeddel tesznek jót, hanem a koncentrációs képességet is növelik.  Swami Vishnudevananda azt mondja, „ha fizikai szennyeződésektől megszabadulsz, a koncentrációs képesség nagy mértékben növekszik”. 

A jóga ászanák fejlesztik az elme kontrollját.  Ahhoz, hogy hosszan, stabilan és mégis lazán kitarts egy pózt, képesnek kell lenned végig koncentrálni. Az elmének és a testnek ez a fókusza segít a sportokban. Ezen kívül az ászanák táplálják és revitalizálják a sejteket, javítják a belső szervek állapotát és fokozzák hatékonyságukat, ez pedig pozitív hatással van az egész testre.

A fordított testhelyzetű ászanák különösen jók régi, rossz szokások, minták megtörésére. Egy atlétának bármikor képesnek kell lennie megváltoztatni a mozdulatait, hogy maximalizálja a teljesítményét.  A inverz pózok megváltoztatják a fizikai és az érzelmi mintákat is, új fényben mutatják a régi mintákat. Ezek a pózok csökkentik a stresszt és növelik az önbizalmat.

A jóga nidra és különböző vizualizációs technikák peidg szintén segítenek a készségek fejlesztésében, új viselkedésminták, hitrendszerek elsajátításába. B.P. Bam sportpszichológus azt mondja, „az összes indián élsportoló, akivel dolgozott, sokféle vizualizációs technikát használt. A memória megtisztítása, azaz a legjobb történések megerősítése, ismételgetése jelentősen hozzájárult a készségeik tökéletesítéséhez.” A  meditáció és a mantrák csökkentik a stresszt, mentális nyugalmat teremtenek, ami hozzásegít a jó teljesítményhez.

 

Labels attached to the content: gyakorlás sport és jóga