Barion Pixel
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. 

7 ok amiért még idén érdemes elkezdened jógázni

A Wanderlustos Schuyler Grant és Jake Laub összeszedtek 7 okot, amiért még idén érdemes elkezdened jógázni, vagy többet jógázni, mint eddig.

1.   Kevésbé leszel stresszes

A jóga mérsékli a stressz érzetedet, kevésbé leszel ideges, ami persze csökkenti a stressznek a fizikai testre gyakorolt hatását is. Mivel a jóga egy ellazultabb, relaxáltabb állapotba hoz, csökken a stressz hormonok mint pl. a cortisol mennyisége a szervezetedben. Ezen kívül, mintegy laza mellékhatásként csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, javítja az e

2.   Jobban fogsz aludni

Ha kevésbé vagyunk stresszesek, jobban alszunk, ha jobban alszunk, kevésbé vagyunk stresszesek. A fizikai aktivitás és mentális relaxáció ad egy kis kakaót ennek az ördögien (angyalian) jó körnek. Számos kutatás mutatta ki, hogy a jóga az alvás minőségét és mennyiségét is javítja az insomniában szenvedőknél. Más területeket, csoportokat is vizsgáltak és hasonlóan pozitív eredményre jutottak pl. rákos betegségeket túlélők vagy menopauzán túlesett hölgyek körében végzett kutatások során..

3.   Erősebb leszel

A jóga egy egész testet átmozgató „edzés”, igénybe veszi az összes izmot a statikus ászanáknál és a dinamikus mozgásnál egyaránt. A saját testsúlyodat használod, funkcionális erőre teszel szert, hajlékonyabb leszel és mobilisabb, pont azokon a területeken, ahol igazán szükséged van rá.

4.   Méregteleníti a testet és javítja a szerveid működését

A fizikai aktivitás összességében fokozza a mobilitást, beleértve a szervek és az izmok mobilitását, elősegítve méregtelenítési folyamatot. A mély jógalégzés növeli a tüdő teljesítményét, az izzadás pedig tovább turbózza a tisztulási folyamatokat.

5.   Önbizalmat építesz vele

A jóga arra ösztönöz, hogy kihívásokat elé állítsd magad. Küzdeni fogsz, izzadni, és valószínűleg fel is borulsz, de legalábbis elbillensz majd, nem is egyszer. És tudod mit? Teljesen mindegy hogy nézel ki gyakorlás közben, hány pózból esel ki, senki sem fog megítélni emiatt, és remekül fogod érezni magad savászanában, az óra végi relaxációs pózban. Ami a legfontosabb, hogy ha tényleg elkötelezed magad a gyakorlás mellett, látni fogod az eredményt. Ezek az élmények segíteni fognak abban, hogy a matracon kívül is vállald a kihívásokat.

6.   Javítja a testtartásod

A jóga egyszerre erősíti és nyújtja az izmokat, ezzel segíti elő a helyes testtartást. A jobb testtartás nyugodtabbá tesz, javítja a teljesítményt, mérsékli a hátfájást és segít mélyebben lélegezni.

7.   Segíti a koncentrációt

A zaklatottság, szórakozottság, kényszeres multitaszkolás korunk leggyakoribb idegi problémái közé tartozik. A jóga segít egyszerre csak egy dologra fókuszálni. A tested, a légzésed, a gyakorlás közben feljövő érzelmek megfigyelése megtanít arra, hogy tarts egyszerre csak egy dolgon a figyelmed. Bizonyított tény, hogy amikor figyeled a légzésed, az lelassul és az elméd is követi. idővel a fókuszálás gyakorlása egy nyugodt állapotba hoz, amiben tudatában vagy a körülötted történi dolgoknak úgy, hogy közben feltöltődsz és javulnak a mentális képességeid, illetve kreatívabb leszel.

 

Labels attached to the content: a jóga hatásai stressz