Barion Pixel
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. 

1 hétnyi kikapcs akár 1 perc ráfordítással? Lehetséges!

1 hétnyi kikapcs akár 1 perc ráfordítással? Lehetséges!

Összesűrűsödtek a dolgok. A hullámok csapkodnak a fejem felett. Kapkodok ide-oda! Azt sem tudom, hol áll a fejem! 

Ismerős mondatok, amelyek mind egyfelé mutatnak: stresszhelyzetben vagy, amiből érdemes mihamarabb kilépni. A kérdés csak a hogyan, mert mondani mindig könnyebb, mint megtenni.

Összesűrűsödtek a dolgok. A hullámok csapkodnak a fejem felett. Kapkodok ide-oda! Azt sem tudom, hol áll a fejem! 

Ismerős mondatok, amelyek mind egyfelé mutatnak: stresszhelyzetben vagy, amiből érdemes mihamarabb kilépni. A kérdés csak a hogyan, mert mondani mindig könnyebb, mint megtenni.

Cikksorozatunk első részében a szorongásoldás fizikai szintről induló lehetőségeit vettük sorba, most lássuk, hogy az érzelmi szintről hogyan tudjuk elindítani a felszabadító folyamatokat, mert végre valahára szeretnénk szabadabban lélegezni.

Jó stressz, rossz stressz?

A stressz az evolúció igen hasznos terméke, hiszen a segítségével tudtunk elfutni a mamut elől, megtanulni tüzet gyújtani, és általában véve túlélni. Stressz nélkül nem lenne élet, de tartós stresszel sincs. Vagyis van, csak kimerítő, megbetegítő és indokolatlanul nehéz.

Milyen a rossz stressz?

Sajnos mindennapos, hogy a stressz akkor is megjelenik, ha igazából semmi szükség sem harcra, sem menekülésre.

A „negatív stresszt” inkább lelki folyamatok váltják ki: egy veszekedés vagy a sorbanállás, ha bevágnak eléd figyelmetlenül az úton, mindez ugyanazokat a testi reakciókat váltja ki, mintha menekülnöd kéne egy mamut elől.

Keretes: Fokozódik az az adrenalin és noradrenalin termelése, aminek hatására a vérnyomás emelkedik, gyorsul a szívverés, a gyomor és a bőr erei összehúzódnak, biztosítva a szív megnövekedett munkájához a tápanyagot. Egy szteroid hormon, a kortizol termelődése is fokozódik, hogy cukor és zsír szabaduljon fel, energiát biztosítva az agy és az izomzat fokozott munkájához.

Ha azt veszed észre, hogy olyankor is stresszes vagy, amikor nem veszélyhelyzet elhárítása a cél, és a fokozott készültség valójában nem is segíti a helyzet megoldását, akkor itt van néhány eszköz, amely segíthet az egyensúlyi állapotba való visszatéréshez.

Mert a lényeg: gyakorold a stresszre adott érzelmi reakció mérséklését!

Hogyan?

1.      Pránajáma, a légzés vezérlése

A pránájámát az egyik legfontosabb spirituális készségnek tekintik. Gyakorlásával irányíthatjuk és megnyugtathatjuk az elmét is. Érdemes nemcsak kipróbálni, hanem napi rutinná tenni!

PRO tipp kezdőknek:

A 8-4-8 gyakorlata: Lélegezz be lassan 8 ütemre, tartsd 4 ütemet, majd 8 ütem kilégzést végezz. Törekedj az egyenletes tempóra, ez nagyon fontos. Választhatsz más ütemet is: 4-2-4, 6-3-6 vagy 8-4-8. Végezd a feladatot egy percig, fokozatosan növeld az időtartamot. Legyél türelmes, elfogadó és megtapasztalod, mennyire egyszerű és nagyszerű lehetőség van a kezedben.

2.      Zeneterápia

A zeneterápia lényege a zenével történő tudatállapot-változás. Addig is, amíg eljutsz egy zeneterapeutához, javasoljuk, hogy szánj a napodból egy kis időt a lassabb, finomabb, megnyugtató dallamok odafigyelő hallgatására. Akár pár perc is csodákat tehet.

Keretes: “Zeneterápia során a képzett zeneterapeuta, egy tervezett folyamatban használja a zenét vagy zenei elemeket (hang, ritmus, dallam, harmónia) annak érdekében, hogy elősegítse a kommunikációt, kapcsolatokat, tanulást, kifejezést, mobilizációt, szervezést, szerveződést. Ezek mellett pedig terápiás hatást gyakoroljon fizikai, emocionális, mentális, szociális és kognitív területeken. A zeneterápia célja, hogy az egyén lehetőségeit feltérképezze és/vagy sérült funkcióit helyreállítsa, így jobb intrapszichés és/vagy interperszonális integrációt tegyen lehetővé, s a prevenció, rehabilitáció vagy kezelés következtében a személy minőségileg jobb életet élhessen.” (Zeneterápiás Világkongresszus, Hamburg 1996.)

3.      Hangtálak és a koshi csengő

A rezgések birodalmában a zenén túl a hangtálak és a koshi csengő is léleklazító erővel bír.

A hangtálak rezgéseikkel a csakrákra hatnak. Méretüktől függően különböző csakrák harmonizálását segítik. Ha a kezedbe veszel egy hangtálat és megpendíted, azonnal érezni fogod, hogy miről beszélünk most. Próbáld ki hangtálainkat, amelyek nepáli kolostorokban 7-féle fém ötvözetéből kézzel készültek.

A Koshi csengő hangját sokszor hallhattad egy jógaórán a relaxáció lezárásaként. a hangszerek precíz, aprólékos munkával készített szélcsengők, amelyek a 4 elem, a Föld, a Víz, a Tűz és a Szél elemek megszólaltatására terveztek. A koshi csengő hangja a harangjátékra emlékeztet, éstökéletes kültéri használatra is.

 

4.      Hosszú távú gondolkodás

-        Lehet, hogy 90 perces egy jógaóra, de ha részt veszel rajta, a következő jópár napban jobban fogod magad érezni.

-        Lehet, hogy 5 óra elolvasni egy könyvet, de a tudás belőle örökre veled marad.

-        Lehet, hogy 3 hónap elsajátítani egy ismeretet, de az új képességeddel új távlatok is nyílnak.

Mindig lásd a nagyobb perspektívát, ez sokszor segít átlendülni a pillanatnyi stresszen.

5. Szemlélődő gyakorlat a rutin felett

Ha igényét érzed az érzelmi állapotod stabilizálásának, akkor fontos, hogy a mindennapok történéseit is tanuld meg szemlélni. Lényeges a társasági kapcsolatok kiépítése, fejlesztése, illetve a reális célok kitűzése, az önismeret fejlesztése. Hogyan kezdj neki?

Nézd egy kisgyerek szemével a világot! Mosogatás, tömegközlekedés, sorbanállás? Figyeld meg, milyen érzetek bukkannak fel benned. Idegesít? Frusztrál? Untat? Menj ennél is tovább, érezd, hogyan éri a víz a kezedet, amikor tisztítod a lábasokat, hogyan zötyög a busz, hogyan lépsz előre a sorban. Ne akarj változtatni, csak vedd észre, érezd a világot magad körül az összes érzékszerveddel. Fantasztikus meditációs gyakorlat, amire MINDIG van lehetőséged.

Cikksorozatunk következő részében a szorongásoldás lelki oldaláról írunk.

Labels attached to the content: meditáció stressz